Krant-abonnement.nl Logo
Zoeken
Zoeken
Favico

Alle kranten staan in het teken van Peter R. De Vries

Het kan je gewoon niet zijn ontvang, gisteren avond is Peter R. De Vries neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat. Dit heftige nieuws heeft zowel in Nederland als het buitenland een grote impact. Gisteren was dit ook direct te merken, zo werden vrijwel alle TV programma’s omgegooid en stond het in het teken van de aanslag. Wie op dit moment een kranten abonnement heeft, zag dat vanmorgen alle kranten in het teken stonden van Peter R. De Vries. Heel erg begrijpelijk en ook zeker de moeite waard om het laatste nieuws goed te volgen.

Maar wat kunnen we nu precies melden over de aanslag? Vandaag de dag is het nog altijd erg beperkt. Gisteren werd bekend dat Peter R. De Vries vecht voor zijn leven. Sinds dien is er niks meer bekend gemaakt over de situatie van Peter R. De Vries. Wel hebben heel veel mensen gereageerd op de situatie en een groot deel daarvan is terug te lezen in de verschillende kranten. Zo springen bij ons o.a. de volgende kranten artikelen er echt uit. Lees ze aandachtig en ontdek wat de kranten ons kunnen melden over deze heftige aanslag.

Het Parool: Buitenlandse media: ‘achterbakse’ aanslag op ‘Nederlands bekendste journalist’

Een ‘schokkende’ en ‘achterbakse’ aanslag op ‘Nederlands bekendste journalist’. Buitenlandse media schrijven volop over de aanslag op Peter R. de Vries, die internationaal bekendheid geniet vanwege zijn rol in de ontvoeringszaken van Freddy Heineken en Natalee Holloway.

Wie woensdagochtend een rondje maakte langs internationale nieuwssites, ontkwam niet aan de aanslag van dinsdagavond. Het nieuws over De Vries prijkt prominent op de websites van onder meer de BBC, The New York Times en het Duitse Bild. Persbureaus Belga en Reuters stuurden een alarm uit.

‘Peter R. de Vries werd een nationale bekendheid met het verslaan van misdaden waarvan hij nu zelf slachtoffer is geworden,’ schrijft de BBC in een analyse. ‘De aanslag op zijn leven schokt niet alleen de Nederlandse samenleving, maar zijn vakgebieden – de journalistiek en de rechtspraak – in het bijzonder.’

De Britse omroep beschrijft hoe De Vries betrokken was bij de ontvoeringszaak van Freddie Heineken en hoe hij in 2008 een Emmy won voor zijn uitzending over de verdwijning van Natalee Holloway. De Vries verscheen destijds vaak in Amerikaanse talkshows, zoals die van Larry King.

Ook in de VS is veel aandacht voor de aanslag. ‘Prominente misdaadjournalist neergeschoten in het centrum van Amsterdam,’ meldt The New York Times. De krant schrijft over de rol van de Rotterdamse haven in de internationale drugshandel en over meerdere aan drugs gerelateerde schietpartijen de afgelopen decennia.

Nationale held
‘Achterbakse aanslag op een Nederlandse journalist,’ bericht de Duitse boulevardkrant Bild. De krant haalt ook de woorden aan van burgemeester Femke Halsema, die De Vries gisteravond omschreef als ‘een nationale held’. Weekblad Der Spiegel schrijft over ‘een schokkende aanslag’.

De Belgische krant Het Laatste Nieuws noemt De Vries in een profiel ‘Nederlands bekendste journalist’. De krant schrijft uitgebreid over De Vries, zijn rol in het oplossen van cold cases en zijn hulp aan kroongetuige Nabil B. ‘Er hing een aura van onaantastbaarheid rond hem, maar Peter R. de Vries is dan toch kwetsbaar: de bekendste misdaadverslaggever van Nederland kreeg dinsdagavond in Amsterdam een kogel door het hoofd.’

Het nieuws over De Vries haalde zelfs de South China Morning Post, dat schrijft over een ‘brutale aanval in hartje Amsterdam’. Een die volgens de krant ‘ongebruikelijk gruwelijk’ is voor Nederlandse begrippen.

Het AD: Koning Willem-Alexander: ‘Dit is een aanslag op de journalistiek en op de rechtsstaat’

Koning Willem-Alexander noemt de aanslag op Peter R. de Vries een ‘aanslag op de journalistiek en op de rechtsstaat’. De koning reageerde aan het begin van de slotdag van het staatsbezoek aan Duitsland voor zijn hotel in Berlijn op de aanslag op Peter R. de Vries van gisteravond.

,,Wij willen graag onze ontsteltenis kenbaar maken over deze verschrikkelijke aanslag,’’ sprak de vorst voor hotel Adlon in Berlijn, waar hij samen met koningin Máxima de afgelopen twee nachten verbleef. Hij noemt De Vries een bijzondere journalist en zei dat hij zijn dierbaren ‘veel sterkte wenst’. Mede namens koningin Máxima verklaarde Willem-Alexander ook ‘naast de directe collega’s van De Vries te staan’ die in Berlijn het staatsbezoek volgen. ,,We beseffen dat als een collega dit gebeurt, dat dit verschrikkelijk moet zijn.”

,,Peter R. de Vries is natuurlijk een journalist, een bijzondere journalist. En dit was een aanslag op de journalistiek”, vervolgt de koning. ,,De hoeksteen van onze rechtsstaat. En daarmee ook een aanslag op de rechtsstaat.” Willem-Alexander zegt verder nog geen details over de situatie van De Vries te hebben. ,,Toch wilden we heel graag dit moeilijke moment met u delen.”

Na het statement begon het koningspaar aan de derde dag in Berlijn, waarin wetenschap, natuur en cultuur op het programma staan. Het staatsbezoek eindigt vanmiddag traditiegetrouw met een gesprek met meegereisde journalisten.

Diep geschokt
Gisteren bracht het koningspaar al een kort statement uit. ,,Het bericht dat journalist Peter R. de Vries is neergeschoten heeft ons diep geschokt. Hij en allen die hem dierbaar zijn, zijn in onze gedachten. Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen. Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat,’’ meldden ze toen.

Toen de aanslag op De Vries gepleegd werd, luisterde het stel in Berlijn naar een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat was de zogeheten contraprestatie, waarmee de Oranjes de Duitse bondspresident bedankten voor zijn gastheerschap tijdens het driedaagse staatsbezoek aan Duitsland. Direct na het concert sijpelde het bericht over de aanslag ook onder de Nederlandse aanwezigen in het Konzerthaus in Berlijn door. Ook daar leverde het nieuws uiteraard geschokte reacties op.

De Volkskrant: Amsterdammers leven mee met De Vries: ‘Een eerlijke man die strijdt voor rechtvaardigheid’

De inwoners van Amsterdam zijn beduusd en geschokt ontwaakt, de ochtend na de moordaanslag op Peter R. de Vries. Amsterdam-correspondent Noël van Bemmel doet verslag vanuit de Lange Leidsedwarsstraat, de plaats delict.

Ik móest gewoon even langsfietsen’, zegt een 22-jarige barman op de plek waar Peter R. de Vries gisteravond werd neergeschoten. Hij maakt een foto van het uitgestrooide zand op de straatklinkers en het vaasje bloemen met kaarsjes. ‘We zijn met hem opgegroeid. Een prachtkerel, ik heb een beetje het gevoel dat de president is neergeschoten. Maar hij is sterk, hopelijk haalt hij het.’

Amsterdam ontwaakt vandaag in beduusde toestand. Veel bewoners die voor zevenen naar hun werk snellen zijn geschokt. Ontdaan, zelfs. ‘Het raakt me meer dan ik dacht’, zegt stadsfotograaf Jan van Gorselen (72). ‘Ik was al om vier uur wakker. Ik voelde de behoefte hier naartoe te lopen; een vorm van verwerking, denk ik. De foto die ik maak, is alleen voor mezelf.’

De Vries werd neergeschoten in een uitgaansgebied. Dus in het roze ochtendlicht blijkt de straat bezaaid met lege flessen, lege ballonnetjes voor lachgas en door meeuwen opengescheurde plastic zakken. Bij het plaats delict staan cameraploegen klaar voor de ochtendjournaals.

Nationale held
De reactie van veel buurtbewoners, hondenuitlaters en passerende joggers: het is een irritante vent met een scherpe tong, maar nu De Vries in het ziekenhuis vecht voor zijn leven, slaat een vage weerzin om in diepe waardering.

‘Een eerlijke man die strijd voor rechtvaardigheid’, zegt tandarts Tan met tranen in de ogen. ‘Een drammer die een nuttige rol speelt in onze samenleving’, zegt docent Eelco op de tramhalte van het Leidseplein. ‘Hij heeft toch wel goede dingen gedaan’, oordelen twee langsrijdende vuilnismannen die De Vries meteen maar als stadsgenoot bestempelen. ‘Ajacied hè, dus Amsterdammer.’

Burgemeester Femke Halsema noemde De Vries op de persconferentie dinsdagavond een nationale held. Zij bood nazorg aan voor alle ooggetuigen en buurtbewoners.

Zorgwekkend
In de straat waarin de aanslag is gepleegd, is geen politie meer te bekennen. De recherche wist de vermoedelijke daders gisteravond al snel aan te houden, op basis van tips over de vluchtauto.

Een matineuze buurtbewoner meldt dat de politie de camerabeelden voor haar huis al heeft opgevraagd. ‘Ik ben ontdaan. Dat een journalist zoiets overkomt, zegt iets over de journalistieke vrijheid in ons land.’

Een jogger die in alle vroegte uit de Jordaan is komen rennen: ‘Eerst advocaat Wiersum en nu dit; het is echt vreselijk!’ De 34-jarige consultant wijst naar het zand op de straat en stelt: ‘De rechtstaat heeft de controle verloren over een deel van de maatschappij. Drugscriminelen doen waar ze zin in hebben, het is heel zorgwekkend.’

De Limburger: Moeder Nicky Verstappen hevig geëmotioneerd: ‘Hij heeft altijd voor ons en Nicky gevochten’

Berthie Verstappen, de moeder van de in 1998 dood gevonden Nicky Verstappen, werd dinsdag gebeld door haar dochter Femke met het nieuws dat Peter R. De Vries was neergeschoten in Amsterdam: ‘Ik schrok me kapot’.

Het gaat hier om een Premium artikel van de Limburger. Wil jij het artikel verder lezen? Dan heb je een kranten abonnement nodig voor deze krant.

De Telegraaf: Politie: verdachten aanslag De Vries zijn Pool (35) uit Maurik en Rotterdammer (21)

AMSTERDAM – De politie heeft dinsdagavond drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij het schietincident op de Lange Leidsedwarsstraat waarbij misdaadverslaggever Peter R. de Vries is neergeschoten. Het gaat om een 35-jarige man met de Poolse nationaliteit, woonachtig in Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man woonachtig in Rotterdam. Twee verdachten worden vrijdag voorgeleid, een derde verdachte is vandaag heengezonden.

Op de A4 ter hoogte van de afrit Leidschendam hield een arrestatieteam de mannen aan. De twee verdachten zitten in volledige beperkingen en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Gedurende de avond en nacht zijn huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam, meldt de politie in een persbericht. Bij de huiszoekingen zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen.

De politie hield in Amsterdam nog een derde man aan, een 18-jarige Amsterdammer. Hij is woensdag heengezonden en is geen verdachte meer in dit onderzoek.

Veel sterkte voor vrienden, families en collega’s

Zoals wij gisteren ook al vermelden gaat onze gedachten uit naar de vrienden, familie en collega’s van Peter R. De Vries. We kunnen nu alleen maar hopen dat er snel positief nieuws naar buiten komt. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte wanneer er belangrijk nieuws naar buiten komt.

Bronnen: De Telegraaf, Het AD, Het Parool, De Limburger en De Volkskrant

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Krant abonnement | Algemeen Dagblad
Tips

Wat kost een abonnement op het AD?

Het is belangrijk om te weten wat de kosten van een abonnement op het Algemeen Dagblad (AD) zijn als je geïnteresseerd bent en overweegt een

Kranten-abonnement.nl