Het kan je haast niet zijn ontgaan dat ook Nederland tijdelijk stopt met de vaccinatie van het Astrazeneca vaccin. Dit omdat er in Denemarken en Noorwegen de laatste dagen meerdere mensen zijn gemeld met ernstige verschijnselen. Dit wat een reden voor Hugo de Jonge om dit vaccin tijdelijk niet te gebruiken. Voor nu is het 2 weken stil gelegd. Toch verwacht De Jonge snel het vaccin weer te kunnen gebruiken. Het is belangrijk dat het door kan gaan, want Nederland moet nog altijd een zeer groot deel vaccineren. Wanneer er dan een vaccin niet meer gebruik kan worden duurt het ook langer voor iedereen is gevaccineerd.
Voor de kranten in Nederland betekent dit dat er weer een hoop te schrijven valt. Want ja stel jij hebt het Astrazeneca vaccin, moet jij je dan zorgen maken? Of wat als jij een afspraak had om je te laten vaccineren met dit vaccin, wat gebeurdt er dan? Dit zijn allemaal vragen die de Nederlandse kranten weer goed weten te beantwoorden. Voor jou is het weer een perfect moment om kennis te maken met de verschillende kranten in Nederland. Lees daarom zeker verder en ontdek verschillende krantenartikelen die zeker interessant zijn om te lezen. Lees nu dus snel waarom Nederland ermee gestopt is.
De Jonge: Stilleggen vaccinatie met AstraZeneca hoeft geen vertraging op te leveren
Minister De Jonge (Volksgezondheid) legt de komende twee weken het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin stil. Dat doet hij op advies van de Nederlandse medicijnenwaakhond. In totaal moeten bijna 300.000 prikafspraken worden afgezegd door de AstraZeneca-stop, zo blijkt uit het coronadashboard. De Jonge denkt dat, als het middel over twee weken weer wordt vrijgegeven, de tweede prik voor mensen die al een eerste hebben gehad nog op tijd komt.
Op basis van nieuwe informatie komt de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot het advies om, uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek, het toedienen van het AstraZeneca-coronavaccin te pauzeren. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde. Toen werd nog beslist door te prikken. Vanuit het voorzorgsprincipe is nu besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca, zo meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
Dit gedeelte is een krantenartikel van Het Algemeen Dagblad ook wel het AD genoemd. Dit is één van de grotere kranten in Nederland met vaak zeer interessante nieuwsitems. Het is dus zeker het overwegen waard om hier een kranten abonnement voor te nemen. Wil jij er één afsluiten voor Het AD? Dan kan dit hier.
Zodra AstraZeneca mag worden gebruikt, wordt er extra geprikt
Wanneer het coronavaccin van AstraZeneca weer mag worden gebruikt, zullen er meer afspraken worden ingepland om de achterstand weg te werken. Huisartsen en GGD’en krijgen dan extra doses geleverd, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. De GGD’en zeggen dat ze genoeg mensen op de vaccinatielocaties hebben om de extra prikken toe te dienen en “de opgelopen vertraging versneld in te halen”.
Alle afspraken voor de komende twee weken worden afgezegd. In elk geval tot en met 28 maart wordt het coronavaccin van AstraZeneca niet toegediend. Voor de periode daarna worden nog geen nieuwe afspraken ingepland, omdat het mogelijk is dat die afspraken over twee weken ook allemaal afgezegd moeten worden.
GGD’en geven het coronavaccin van AstraZeneca aan mensen die in verpleeghuizen, revalidatiecentra en de gehandicaptenzorg werken. Huisartsen geven het aan 60- tot 64-jarigen en aan mensen met het syndroom van Down, morbide obesitas of ademhalingsproblemen. Verder dienen instellingsartsen het vaccin toe aan mensen die in de geestelijke gezondheidszorg werken en aan hun cliënten.
Dit stuk komt uit een regionale krant. Het komt namelijk uit Leeuwarder Courant. In Het noorden van het land is dit een zeer populaire krant waar heel veel mensen een abonnement op hebben. Heb jij deze nog niet en vind je dit artikel wel lekker lezen? Dan wordt het hoogste tijd om nu een abonnement af te sluiten. Je kunt dit hier doen.
Zorgorganisaties ‘zeer bezorgd’ over pauze voor AstraZeneca-vaccinaties
ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, snapt het besluit van minister De Jonge (Volksgezondheid) om tijdelijk geen gebruik te maken van het AstraZeneca-vaccin, maar ze is wel ‘zeer bezorgd’ over deze pauze in de vaccinatiecampagne.
Een woordvoerder van ActiZ wijst erop dat het besluit vooral medewerkers in de thuiszorg treft. ‘Die stonden klaar voor het AstraZeneca-vaccin. Het is natuurlijk wel zaak dat deze medewerkers zo snel mogelijk worden gevaccineerd, helemaal nu het aantal besmettingen weer oploopt en de derde golf boven de markt hangt.’
Seniorenorganisatie ANBO vindt de pauze verstandig. ‘Voor alles moeten we onrust voorkomen.’ (ANP)
Ook de Volkskrant heeft genoeg te melden over de tijdelijke pauze die er is ingelast. Dit lees je in het bovenstaande artikel. Wel gaat de Volkskrant nog een stap verder. Zij hebben namelijk een live blog over dit onderwerp waar je constant nieuwe updates kunt vinden. Super interessant dus. Vond jij het bovenste stuk interessant? Dan is het zeker aan te raden om een kranten abonnement te nemen voor de Volkskrant. Deze kun je hier afsluiten.
Bijna 300.000 mensen lopen AstraZeneca-inenting mis
Het besluit om de komende twee weken uit voorzorg geen vaccins meer toe te dienen van AstraZeneca, leidt ertoe dat ongeveer 300.000 prikken worden uitgesteld. Dat blijkt uit de overzichten op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Dat is ruim een derde van alle prikken die voor die periode stonden ingetekend en dat kan nog hoger uitvallen als wordt besloten het vaccin tijdelijk niet te gebruiken.
Het was de bedoeling dat komende week bijna 125.000 mensen zouden worden gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, en de week daarna nog eens ruim 160.000. Het gaat daarbij om allerlei verschillende doelgroepen: mensen die om medische redenen kwetsbaar zijn voor het virus, mensen in GGZ-instellingen, zorgpersoneel en ouderen. Meer mensen (bijna 375.000 in totaal) krijgen een vaccinatie met BioNTech/Pfizer en de rest (zo’n 90.000) krijgt een inenting met het Moderna-vaccin.
Ja, het is de harde realiteit, wanneer je stopt gaat dit ten koste van de snelheid van het vaccineren. Het bovenstaande artikel komt uit het NRC en dat is toch wel een boeiend stuk. Want iedereen wil zo snel mogelijk zijn vrijheid terug en dus moet iedereen gevaccineerd worden. Stoppen kost dus tijd zou je zeggen. Toch wil ook niemand een vaccin dat grote gevolgen kan hebben. Vond jij het stuk van het NRC interessant? Dan kun je er hier een kranten abonnement voor afsluiten.
Zijn dit dan de enige kranten die iets te melden hebben?
Nee zeker niet, vrijwel alle kranten hebben inmiddels al één of meerdere krantenartikelen live gezet over dit onderwerp. Dat moet ook wel, want anders loopt je als krant toch echt heel belangrijk nieuws mis. Vond jij dus geen van bovenstaande artikelen lekker lezen? Dan is er vast en zeker wel een krant die wel goed schrijft voor jou. Iedereen heeft namelijk een anders smaakt, wij vonden echter de bovenstaande artikelen zeer interessant en boeiend. Hoe dan ook, over dit onderwerp wordt zoveel geschreven dat het afsluiten van een kranten abonnement in één keer een stuk gemakkelijker wordt.