Krant-abonnement.nl Logo
Zoek
Zoek
Favico

Peter R. De Vries (64 jaar) overleden aan zijn verwondingen

Zojuist is het droevige nieuws naar buiten gekomen dat Peter R. De Vries is overleden aan zijn verwondingen die hij vorige week heeft opgelopen bij de aanslag. Het nieuws waar iedereen bang voor was is werkelijkheid geworden. Peter R. De Vries heeft gestreden voor het leven maar het uiteindelijk niet gered. Heftig en nog altijd vol ongeloof, dat is hoe je deze situatie wel kunt noemen. De kranten hebben het volgende te melden over dit heftige nieuws.

Het NRC meld: Peter R. de Vries (64) overleden

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is overleden aan de verwondingen die hij vorige week dinsdag opliep bij een aanslag op zijn leven. Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt, meldt RTL Nieuws. De 64-jarige De Vries werd vorige week dinsdag door het hoofd geschoten in het centrum van Amsterdam. Daarna is hij zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden in het bijzijn van geliefden.

De Vries werd neergeschoten na een gastoptreden bij het programma RTL Boulevard, waar hij vaker aanschoof om de ontwikkelingen op het terrein van de misdaad te duiden. Kort na het verlaten van de opname werd de verslaggever in de buurt van het Leidseplein een aantal keer beschoten, en daarbij in het hoofd getroffen. De politie arresteerde twee verdachten, een 21-jarige Rotterdammer en een 35-jarige Pool die woonachtig was in het Gelderse Maurik. Vorige week bepaalde de rechter-commissaris dat het voorarrest van de verdachten met twee weken werd verlengd.

Peter R. De Vries werd beschouwd als een van meest gezaghebbende en bekendste misdaadjournalisten van Nederland. Het motief achter de aanslag is onbekend. Duidelijk is wel dat De Vries in zijn carrière meerdere keren is bedreigd. Sinds begin vorig jaar was De Vries adviseur en vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Of de aanslag iets met die rol te maken heeft, is nog niet duidelijk. De Vries is ook een belangrijke getuige geweest in de strafzaak tegen Willem Holleeder rond vijf moorden waarvoor hij tot levenslang is veroordeeld. De mate waarin hij actief werd bedreigd en of hij werd beveiligd, is onduidelijk.

De Telegraaf meld: Peter R. de Vries (64) overleden

AMSTERDAM – Peter R. de Vries is donderdag 15 juli overleden. De misdaadverslaggever raakte vorige week dinsdagavond zwaargewond toen hij werd beschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De Vries is 64 jaar geworden.

De familie en zijn partner laten het volgende weten: „Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ’On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.”

Schietincident
Het schietincident gebeurde rond 19.30 uur in de Lange Leidsedwarsstraat, in de buurt van het Leidseplein bij een parkeergarage. Zo’n 100 meter daarvandaan zit de studio van RTL Boulevard, waar De Vries die avond aanwezig was.

Peter Rudolf de Vries startte zijn journalistieke loopbaan direct na de middelbare school bij De Telegraaf. Een Haagse moordzaak waarmee hij aan de slag ging wekte zijn interesse in misdaadjournalistiek. In de vijfendertig jaar die volgden onderzocht hij meer dan 500 moorddossiers en groeide hij uit tot een van de bekendste misdaadjournalisten van het land.

Het AD meld: Misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) overleden na aanslag

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is vandaag overleden. Dat laat zijn zoon weten. Hij is 64 jaar geworden en gold decennialang als een onverschrokken icoon van de Nederlandse misdaadjournalistiek.

Dinsdagavond 6 juli werd De Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, in het centrum van Amsterdam. Hij liep na de uitzending van RTL Boulevard, waar hij als deskundige aanwezig was, naar zijn auto en werd daar onder vuur genomen. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Arrestaties
De politie arresteerde in de loop van dinsdagavond drie verdachten. Twee van hen werden aangehouden op de A4 bij Leidschendam. Zij worden verdacht van directe betrokkenheid. Het gaat om een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. De laatste is vermoedelijk de schutter geweest, de Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. De politie deed huiszoekingen in Maurik, Tiel en Rotterdam en nam gegevensdragers en munitie in beslag.

Een derde verdachte werd aangehouden in Amsterdam-Oost. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben en is heengezonden.

Achtergrond
Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend. Advocaat Inez Weski beklaagde zich erover dat er in de media al te gemakkelijk in de richting van Ridouan Taghi wordt gewezen, die zij verdedigt in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Taghi is daarin hoofdverdachte. Hij zou de opdrachtgever zijn van een reeks liquidaties, tegen het decor van de internationale cocaïnehandel.

In Marengo is Nabil B. kroongetuige. De Vries fungeerde sinds vorig jaar als adviseur en woordvoerder van B. Hij trok in die rol op met de twee huidige advocaten van de kroongetuige. In de wandelgangen wordt veelal gezegd dat het adviseurschap hem fataal is geworden. Hij had voor zover bekend geen beveiliging, omdat hij die niet wilde.

Marengo
Een week nadat het Openbaar Ministerie in maart 2018 openbaar had gemaakt dat het in de Marengo-zaak over een kroongetuige beschikt, werd de broer van Nabil B. in Amsterdam-Noord doodgeschoten. In september 2019 is Derk Wiersum, de oorspronkelijke advocaat van B., bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert vermoord. De moorden – zeker die op Wiersum – brachten een enorme schokgolf teweeg en zetten het proces Marengo onder hoogspanning. De zittingen gaan gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. De moord op Peter R. de Vries geeft Marengo definitief een ongekende, diabolische dynamiek.

De misdaadjournalistiek was de afgelopen jaren al eerder doelwit van het criminele milieu, op niet eerder vertoonde wijze. Er vonden aanslagen plaats op De Telegraaf en Panorama, en misdaadblogger Martin Kok werd doodgeschoten. Telegraafverslaggever John van den Heuvel heeft al jaren zware beveiliging.

Sterkte voor de familie, vrienden en collega’s met dit verlies

Dit heftige nieuws raakt natuurlijk iedereen in Nederland. Iemand die vanwege zijn goede werk wordt neergeschoten, het is en vreemde wereld. Worden schieten te kort. Wij van Kranten-abonnement.nl wensen de familie, vrienden en collega’s dan ook heel veel sterkte met dit verlies.

Deel deze blog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Krant abonnement | Algemeen Dagblad
Tips

Wat kost een abonnement op het AD?

Het is belangrijk om te weten wat de kosten van een abonnement op het Algemeen Dagblad (AD) zijn als je geïnteresseerd bent en overweegt een

Kranten-abonnement.nl